Eksperimento vieta ir reikšmė nusikalstamų veikų tyrime (prokurorams)

13. Trumpai aprašykite įsimintiniausią atliktą eksperimentą (kokioje byloje buvo atliktas, kas eksperimentu buvo tikrinama, eksperimento rezultatai)

  1. Buvo bandoma išsiaiškinti, ar įtariamasis galėjo patekti per skylę sienoje į parduotuvės patalpas. Jis buvo aiškiai per storas, todėl dėl to kilo abejonių. Visgi buvo nustatyta, kad jis tai gali.
  2. Eksperimento metu buvo tikrinami nukentėjusiojo parodymai apie tai, ar jis galėjo nakties metu iš konkrečios vietos matyti asmenį, darantį nusikaltimą. Eksperimentas patvirtino prielaidą, jog nukentėjusysis davė melagingus paarodymus
  3. Byloje dėl neteisėto naudojimosi elektros energija, padarant kitam asmeniui didelę turtinę žalą. Eksperimento esmė: Patikrinti, ar neatplombavus elektros energijos skaitiklio, naudojantis pagalbiniu instrumentu, per siaurą plyšį, esantį elektros skydinėje, įmanoma ant trijų elektros tiekimo kabelių su nuskustos izoliacijos vietomis, uždėti realiai sunaudotos elektros energijos rodmenis sumažinančią įrangą, susidedančią iš valo ir juo sujungtų tarpusavyje trijų varinių plokštelių. Gautas teigiamas eksperimento rezultatas.
  4. Tiriant eismo įvykio (pėsčiojo partrenkimą miesto sankryžoje) aplinkybes, eksperimento metu buvo nustatyta iš kokio atstumo, nurodytomis važiavimo sąlygomis, vairuotojas galėjo pamatyti kliūtį, o ekspertai įvertinę eksperimento rezultatus, padarė išvadą, kad vairuotojas galėjo išvengti užvažiavimo ant pėsčiojo, jeigu būtų važiavęs leistinu greičiu. Galutinis rezultatas - apkaltinamasis nuosprendis.
  5. Eismo įvykio bylose teko dalyvauti atliekant eksperimentus po eismo įvykio objektų tyrimo (autotechninės), šiam eksperimentui buvo būtinos ypatingos oro sąlygos- rūkana (kitu atveju rūkas), tamsus paros metas, aišku tos pačios įvykio aplinkybės, to paties modelio ir markės a/m; buvo tikrinamas ar tyrime nustatytu atstumu turėjo galimybę pamatyti pėsčiąjį. Teko kito pobūdžio byloje eksperimentu tikrinti ar telpa atitinkamas kiekis spirito butelių į automobilyje įrengtą slėptuvę. Kadangi plastikiniai spirito buteliai buvo jau po ekspertizės ir kažkokie aplamdyti, tai sunkiai sekėsi sutalpinti, bet tilpo.
  6. buvo tikrinama įtariamojo versija apie tai, kad nukentėjusysis spyrė jam, o jis laikė peilį rankoje ir nukentėjusysis spirdamas pats "užššoko" ant peilio, persidūrė šlaunies arteriją (vėliau nukraujavo ir mirė). Eksperimente dalyvavę teismo medicinos ekspertai kategoriškai atmesti tokios galimybės negalėjo, tačiau atsižvelgiant į kitus bylos įrodymus, tokia įtariamojo versija buvo atmesta.
  7. L.K. buvo sumuštas ir nukrito nuo 12 aukštų namo stogo. Eksperimento metu buvo patvirtinta, kad stovint liudytojo nurodytoje vietoje dienos metu matosi žmonės ir jų atliekami ant minėto namo stogo veiksmai.
  8. Eismo įvykio byloje, siekiant nustatyti matomumą ir galėjimą sustabdyti transporto priemonę iki kliūties (pėsčiojo). Rezultatas: buvo nustatyta, kad vairuotojas neturėjo techninės galimybės išvengti susidūrimo.
  9. siekiant nustatyti subjektyvinę pusę atliktas eksperimentas kuomet asmuo mušimo metu buvo užsidengęs veidą ir eidamas atbulas iškrito per langą ir patyrė sunkius sužalojimus, kilo klausimas kaip atriboti iki kurio momento sužalojimai ir tyčia pagal kaltinimo ribas, eksperimentas tik patvirtino esančias ir nustatytas aplinkybes kaip ir daugeliu kitų atvejų.
  10. Matomumo nustatytas esant tam tikroms sąlygoms