Ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų darbuotojų nuomonė apie maitinimo organizavimą

Gerbiami Įstaigos darbuotojai,

Esu Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro maitinimo organizavimo skyriaus vedėja Alina Lukošiūtė. Atlieku apklausą apie maitinimo organizavimą Jūsų įstaigoje siekiant įvertinti įstaigos esamą valgiaraštį, Jūsų bendradarbiavimą su priskirtu dietistu ir kitus klausimus susijusius su maitinimu.

Dėkoju jog skyrėte savo laiko ir užpildėte anketą !!!

Pic
Jūsų pasiūlymai, kaip galima būtų pagerinti maitinimą įstaigoje ?
Galėtų valgiaraštis kartotis bent kas 4 savaites ar rečiau - dabar kartojasi kas 3 savaitės tas pats.
Atsižvelgiant į poreikį būtinas papildomas finansavimas.
Atskiras meniu mokytojams.
Norėtųsi sveiko, įvairesnio, bet skanaus maisto.
Mažiau duoti patiekalų iš žuvies , nes vaikai juos valgo prasčiausiai
Daržovės ir vaisiai pagal sezoniškumą.
daugiau ivairovės
Daugiau vaisių
Neturiu
Ir dabar geras maitinimas
Nenaudoti visai cukraus ir miltinių patiekalų
Ste beti ką mėgsta valgyti vaikai. Atlikti tėvų apklausas apie šeimos valgymo įpročius.
Didesnė vaisių, daržovių įvairovė.
Produktai turi turėti skonį'- ir cukraus ir druskos,dabar beskoniai.
Daugiau pilno grūdo miltinių patiekalų, grikių blynelių, vaikai labai mėgsta.
Kreiptis į vaikų tėvus, kad padėtų sudaryt valgiaraštį iš vaikų mėgstamų produktų
Neturiu nuomonės
Tam yra tos srities specialistai turėtų pakoreguoti valgiaraštį.
Nesu specialistė, bet geriau suderinti maisto produktus, nes dabar kartais jie kelia rūgštingumą.
Pakeisti meniu. Netiekti troškinių per dažnai. Žuvį ir mėsą gaminti dažniau ne maltą.
Tą patš maistą tiekti įvairesniais būdais. Kai kurie produktai nesiderina vienas su kitu. Tą pačią dieną būna per daug vienos paskirties produkto: pvz. troškinys su mės kuriame yra bulvių ir dar + garnyras grikiai, arba mėsos troškinys su morkomis ir morkų salotos su obuoliais....
Įvairesnių rūšių produktai-vaisiai, žuvis, mėsa. Nuolatinis stebėjimas ir maisto patiekalų keitimas pagal vaikų norus.
Mažiau į patiekalus dėti sėlenų, košės virti be daržovių ir vaisių. Jie turėtų būti atskirai tiems, kas mėgsta. Vaikai valgo tik natūralią žuvį, bet ne maltinius (ypatč nevalgo pangasijos - jokiais pavidalais)
teikti tai ką vaikai valgo
Neturiu nuomonės
Nemėgsta vaikai šparaginių pupelių, žirnių, rūgštynių.
Kartais būna nesuderinti produktai arba vien kopūstai arba vien morkos(kopūstų sriuba ir troškinys su kopūstų salotomis,kopūstų sriuba su morkomis,vištienos guliašas su morkomis ir morkų salotos)
Mažiau dėti morkų į visus patiekalus; sriubas, troškinius, salotas.
Daugiau vaisių bei darzoviu
Maitinimo meniu patikra pereina per daug specialistų , instancijų, tad nemanau, kad mano nuomonė būtų svarbi ir ką nors tuo klausimu pakeistu.
Tėveliai turi suformuoti savo vaikų tinkama maitinimą. Darželyje ,manau , pakanka ir vaisių ,ir daržovių.
Neturiu pasiūlymų
Svarbu, kad produktai tarpusavyje derėtų. Pieniška makaronų sriuba ir paprika. Manau nelabai dera.
Aš nedirbu grupėje su vaikais,negaliu komentuoti
Manau viskas gerai tiekiama, siūlyčiau dar daugiau daržovių.
nelabai valgo troškinius su grikiais, bulvių plokštainį, žuvį
Specialistų darbas... Galbūt žaismingiau kažkaip pateikti...
Pateikti kuo įvairesnių patiekalų.
Manau įtraukti platesnį pasirinkimą šviežių daržovių.
Tobulinti gaminimo technologiją, kad patiekalai būtų patrauklesni išvaizda ir skoniu.
Viskas gerai
Kad kuo mažiau kartotūsi patiekalai.
Dažniau pakeisti valgiaraštį
Daržovių pateikimas švediško stalo principu.
Atsižvelgti į išmetamos maisto kiekius ir atsisakyti tokio maisto kurio nevalgo vaikai, o jį tenka išmesti
Nieko nereikia keisti, bet atsisakyti maitinimo. Trumpinti vaikų lankymą darželiuose. Maistu rūpintis turi patys tėveliai.
neturiu nuomonės
Išbandyti daugiau receptų, siuteikti galimybę vaikams prie pietų antrojo patiekalo pasirinkti pačiam daržoves, pasiūlius du variantus.
Daugiau garintu darzoviu
Maitinimas ir taip yra geras .
Įtraukti daugiau įvairesnių patiekalų, mėsos įvairesnį pateikimą
Kuo natūralesnis maistas ir sureguliuotas skonis. Orientuotis į vaikų poreikius, o ne į aklus reikalavimus.
Kokybiškų salotų, švž.daržovių. Mažiau malto maisto.
Neturiu nuomonės
Vaisių, daržovių kokybė prasta, kiekvieną atvežimo metu būtų ką gražinti tiekėjui. Kriaušės mažytės, žalios, skurdžios. Bananai taškuoti, net pajuodę, dalis kivių minkštų, net papuvusių, avokadai kartais keistos rūšies - neįmanoma susmulkinti užtepėlei. Apie žuvį viskas žinoma. Neturėjome problemų nei karto dėl Mažeikių mėsos tiekimo, šaunuoliai (atsiprašau, nebuvo kur įrašyti prie klausimo). kaip rašiau - įvairesnių gaminamų patiekalų galimybė/leidimas... Ačiū.
Skirti daugiau vaisių, daržovių.
Atnaujinti valgiaraštį
Maitinimas tenkina.
Nesu susipažinusi su tiekimo sąlygomis, bet tarkime kefyras yra prastos kokybės tiekiamas, vieną kartą paragavus paleido vidurius, kiaušiniai prasta kokybė, smirda visas darželis, kas liečia patį gaminimą, tai maistas gaminamas darželio virtuvėje, yra šiltas, kokybiškas, tik norėtųsi kad būtų daugiau natūralesnio maisto, jei mėsa tai mėsa, o ne troškinys, vaikams patinka maistas, mėsa, garnyras, daržovės, manau ir vaizdas geresnis ir vaikams skaniau valgyti.
Duoti laisvės įstaigoms, o ne aklai laikytis Bogušienės rekomendacijų. Valgėm tikrai skaniai, o dabar kažkokia teagedija - maisto gadinimas ir pinigų mėtymas
Parašiau ankstesniuose
Norėtųsi vakarienei mažiau visokių apkepų, o daugiau kokių salotų ar mišrainių.
Reikalingi priešpiečiai.
Daugiau vaisių ir daržovių.
Mano pasiūlymais niekas nesidomi.
Pasiūlyti įvairesnių daržovių. Vaikai nemėgsta jogurtinės grėtinės, pupelių burokėlių sriuboje.
Nezinau
Vireju meile darbui ir kitas meniu,kuriame butu naturalesnis ir ivairesnis maistas vaikams
Platesnį asortimentą pasiūlyti vaikams,geriau mažiau,bet kokybiško , įvairesnio.
duotų majonezo, druskos ir grietinės ir būtų jau labai gerai
Daugiau skirti dėmesio maisto gaminimui,gaminti su meile,o neateiti diena greičiau atidirbti.
Nereikėtų nustatyti maitinimo pagal vienios ponios programą, reikėtų atsižvelgti ir kt. nuomuonę, čia turiu omeny vaikus, ir jų tėvelius! Kam išmesti lauk produktus? Net šuneliai jų nepageidauja...
Įstaigoje pateikiama pakankama daržovių ir vaisių įvairovė.
Siūlau mažiau prieskonių, ciberžuolės
Valgiaraštį sudaro kompetetingi dietistai, nemanau, kad bus atsižvelgiama į pedagogo nuomonę. Džiugu, kai "Iš didelio rašto, neišeina iš krašto". Pvz.: smagu, kai vaikai gali pasirinkti iš kelių daržovių rūšių( tikrai renkasi) Taip pat didžioji dauguma valgo mėsą.
Patenkinti maitinimu įstaigoje
Atsižvelgi kad patiekalai turėtų estetinę išvaizdą ir neplaukų skystyje. Jau geriau mažiau, bet kokybiškiau. Juk valgo mūsų mažiausi vaikučiai.
Nežinau
Tiekti nepervirtą, kokybišką, įvairesnį, vizualiai gerai atrodantį.
Viskas tenkina
Mityba puiki
Ieškoti, kuo pakeisti patiekalus, kurie yra vertingi, bet vaikai nelabai valgo,
Butu smagu,kad vaikams butu daugiau is bulviu,pvz : cepelinai,zemaiciai. Vaikai tikrai valgytu.
Mažiau turi buti blynų vaikam.
neturiu nuomones
Dažniau keisti 15-dienę, įtraukti į meniu reikalingus druskos kiekius vaiko rganizmui.
Gaminti panašų į namų maistą. Košė- ryte, košė pietums kaip garnyras vaikam nebeskani. Dažniau garnyrui bulvių. Vaikai valgo makaronus( pilno grūdo išrenka ir nevalgo), blynus.
Mano nuomone jis ir taip geras
-
dietistai jauni, valgiaraščiai dažnai sudaromi taip, kad vienoje savaitėjė daug tos pačios rūšies produktų. Reikėtų kuo įvairesnių patiekalų.
Daugiau įvairesnių daržovių (morkų, cukinijų, ridikėlių) bei vaisių ( nes dažniausiai būna kriaušė, obuolys, bananas ir vynuogės, kartais kiviai)
Keisti pusryčių meniu - košes į vaisius, jogurtą.
Kontroliuoti vaisių daržovių tiekėjų kokybę: pvz kiviai kieti kaip akmenys, nevalgomi
Neturiu.
Kaip ir minėjau, norėtųsi daržovių ir vaisių įvairovės.
Įvairesnis šviežesnis maistas
Įvesti įvairesnį valgiaraštį su daugiau pasirinkimo ir salotų gausa.
Ivairoves truksta.
Nežinau
Dažniau keisti meniu, nes labai dažnai kartojasi tas pats maistas tos pačios košės, vaisiai.
Mažiau apdoroti (malti) mėsą, žuvį - daugiau gryno maisto
Duoti mažiau avinžirnių, Mažiau paprikos. Vaikai nevalgo kai būna sumaišyta salotos, pomidoras, agurkas, paprika su alyvuogių aliejumi.
Daugiau įvairių rūšių salotų pasiūlyti su aliejumi, (raugintų kopūsų salotų).
Gaminti skaniau....!!!!!
Šiek tiek druskos daugiau idėti.
Maisto įvairovė, nes dabar valgom tik guliašus kurių lopšelis nesukramto, ir amžini grikiai.
Ideti druskos i patiekalus, ir kuo maziau troskiniu
Maisto įvairovė.
Nereikia jo gerinti. Jis geras.
Atsisakyti pusryčiams karštų sumuštinių. Rytais prie košes sumuštinį pateikti, nes ne visi vaikai košes valgo. O užkandis pateikiamas tik 10.30 val. Kitų pasiūlymų pateikti negaliu, nes nežinau griežtų sveikatos ministerijos reikalavimų receptūrai.
Atsižvelgti į vaikų poreikį, labiau natūralesnių produktų, išimti avinžirnius ir lęšius, kurių visai nevalgo
Vaikai labai nemėgsta ir nevalgo avinžirnių ir patiekalų su jais. Manau geriau valgytų sriubas jei jose nebūtų dedama lęšių. Ir norėtųsi lankstesnio meniu pakeitimo.
ĮJUNGTI TAS DARŽOVES, KURIOS BUVO NETIEKIAMOS, ĮVAIRESNIŲ VAISIŲ, ŠVIEŽIOS ŽUVIES
Labai trūksta įvairovės.
Keisti valgiaraštį, atsižvelgiant į kliento poreikius
Daugiau analizuoti ir atsižvelgti į nuomones.
Avinžirnių atsisakyti, lešių atsisakyti ir į salotas vaikams nedėti saulėgražų, riešutų.
Jau raşiau, kad vietoj troškinių reikėtų mėsos gaminių, skirto kramtymui ....gal net cepelinų....juk jie verdami ne kepami...
daugiau patiekalų iš daržovių( apkepai, troškintos daržovės) ir kt
Daugiau vaikams tiekti paprastus Vaikiškus patiekalus: sumuštiniai, koldūnai, įvairūs blynai. Mažiau daržoviniú košiu, jos visai nevalgomos.
Pagerinti maisto išvaizdą, paįvairinti košes savaitės bėgyje, paįvairinti pareikalus ir prie jų pateikiamas daržoves - labai dažnai būna kopūstai
Vaikai nevalgo grikių blynų
Skaniau gaminti maistą
Lai sprendžia specialistai
vaikas turėtų rinktis, galėtų būti kelios daržovės
Labiau derinti dienos maistą, kartais būna per dieną labai daug kopūstų įvairių rūšių, po to tą pačią savaitę dažnai grikiai, sekančią savaitę per dažnai guliašai. Vaikams atsibosta kai kartojasi tas pats produktas, jie sako ir vėl tas pats, mes gi neseniai valgėm!
Maitinimas puikus
Man atrodo,kad mūsų įstaigoje maistas geras
Kuo įvairesnis meniu.
Gaminti daugiau miltinių patiekalų, nes vaikai juos mėgsta. Varškės sūreliai, jogurtai. Pusryčiams duoti sumuštinių.
Šiuo metu pasiūlimų neturiu.
Daugiau apklausų.
Žėlės vaikams. Švilpikų.
Košes dažniau gardinti šviežiomis ar šaldytomis uogomis, omletas g.b, , pusryčius retkarčiais papildyti sveikos duonelės sumuštinuku su šv. agurku, pamidoru, ar kitais sveikais užtepais,g.b. traputis su medumi ar pan. nes yra vaikų, kurie košės nevalgo visiškai ir lieka alkani iki pietų. Pietų racioną papildyti triušienos, vištienos šlaunelių patiekalais, bulviniais patiekalais, pvz bulvių plokštainis, žemaitiški blynai bent kartą per tris savaites, virtais žuvies maltinukais, nedėti į maltos mėsos kepsnelius špinatų, kurie nudažo patiekalą nepatrauklia vaikams spalva, Vakarienei daugiau varškės patiekalų, apkepų, skrylių, sklindžių su morkomis ir pan.grikių paplotėlių su jogurtiniais padažais,pilno grūdo makaronų ir varškės apkepų,nededant kukurūzų, kurių vaikai nevalgo
Zuvis galetu buti kepsniais
Siūlyti įvairesnių patiekalų, ypač reikėtų atsižvelgti į sezoniškumą (tiekti sezoninius vaisius, o ne visus metus tokius pat) Siūlyti vaikams trintų sriubų Pasiūlyti daržovių asorti (taip pat atsižvelgiant į sezoniškumą) Pasiūlyti vaikams natūralių sulčių
Mažiau pusfabrikačių. Yra maisto, kurio vaikai navalgo, bet visvien gaminama, reiktų tokį maistą keisti kitu patiekalu.
viskas skanu ir sveika
Bendradarbiavimas su tiekejais, pretenziju forminimas, , atveztu produktu kokybes tikrinimas nuolat.Mitybos procesas organizuojamas gerai.
Auklėtoju apklausa, jos geriau žino ir mato ka vaikai valgo, ko nemegsta
Dietisto apsilankymas grupėse.
Per daug keptų blynų
Įstaigai būtų reikalinga turėti ne vieną perspektyvinį valgiaraštį, tada būtų įvairesnis maitinimas ir neatsibostų patiekalai. Gaminti kuo mažiau ,,eksperimentinių" patiekalų ( sumaišomi nelabai derantys tarpusavyje produktai)
Įvairesnių daržovių„ vaisių„ daugiau patiekalų iš bulvių ir įvairesnis meniu.
Nežinau
Galėtu buti sotesnė vakariene.duona įvairesnė.nes juodos nelabai valgo.
Didinti mokestį už vaikų maitinimą, visose Kauno miesto įstaigoje naudoti tuos pačius meniu.
Nedaryti keistų patiekalų derinių. Vaikai nevalgo jų. Daržovių įvairesnių reikėtų. Vaisių. Netiekti trapučių. Vaikams jie nusibodę.
Pasitarti grupėse su mokytojomis, ką vaikai iš tikrųjų valgo.
Mažiau gaminti patiekalų iš baltų miltų. Naudoti pilno grūdo - speltos miltus. Manų košę išbraukčiau iš valgiaraščio.
Sumažinti ankštinių produktų
Dažniau tiekti tokį maistą, kurį vaikai labiau megsta ir daugiau suvalgo.
Nepervirti makaronų, neprimakaluoti sriubų, jas daryti su kuo mažiau tirštimo. Į salotas nedėti svogūnų ir porų(pastarieji būna labai dažnai, dėl jų vaikai išvis salotų nevalgo).
Manau gal turėtų būti labiau pagalvojama kaip patiekalas turi būti ne tik sveikas, atitikti kaloringumą ar įtilpti į pinigėlius bet kad atrodytų išvaizdžiau ir skaniau vaikui o ne tik visokios košės, troškiniai... Taip pat gal didesnė įvairovė produktų.
Maitinimas geras
Skirti daugiau lesu.
Kiek įmanoma kad būtu kuo įvairesnė
Keisti gamybos technologiją.
Įstaigoje maitinimas nėra prastas, tačiau siūlyčiau, kai kuriuos patiekalus pakeisti.
Visiems neitiksi, todėl nemanau, kad dar ką nors galima pakeisti.
Maitinimas tinkamas
-
Neturiu nuomonės
Manu, kad maitinimas yra labai geras.
Maitinimas geras
Atsisakyti varškės morkų apkepo, nes niekas nevalgo.
Tuo turi pasirūpinti atsakingi už maitinimą.
Atsižvelgti į tėvų, darbuotojų pageidavimus.
Įvairesniu asortimentu vaisių ir daržovių, uogų. Mėsiškais patiekalais kokybiškesniais (ne skystu pieno padažu). Avinžirnių troškinius tobulinti, vaikai lieka alkani. Blynai labai sausi, kieti(miltiniai). Pritaikyti maitinimą tiems vaikams, kurie netoleruoja pieno produktų, miltinių patiekalų su gliutenu.
Pasidomėti, ką vaikai mėgsta, ko ne
Pratinti nedideliais kiekiais, diskutuoti rengti tėvams pokalbių -diskusijų valandėles, nes vaikai pirmiauia turi būti pratinami namuose nuo mažų dienų.
Atsisakyti miltinių patiekalų.
Netiekti sumuštinių duona +sviestas+pomidoras (marinuotas agurkas), padažų. Gaminti įvairesnius daržovių patiekalus, įvairesnes sriubas. Nuobodu valgyti labai panašius antruosius patiekalus (kotletas, maltinukas, kepsnelis ir pan.), vis atsikartojančias sriubas. Keisti penktadienio pavakarių patiekalus.
Mažiau pieno
Manau, kad meniu keturias savaites per mėnesį neturėtų kartotis.
Mūsų įstaiga yra specifinė. Didžioji dalis vaikų (iš 8 grupių 6) yra alergiški tam tikriems maisto produktams. Vaikai nelabai mėgsta daržovių troškinių. Galbūt juos būtų galima patobulinti...
Organizuoti kas ketvirtį apklausas tėvams, darbuotojams įstaigos maitinimo klausimu. Apklausų metu sužinotume kokio produkto reikia atsisakyti valgiaraštyje, kuo galime paįvairinti ir pan. Organizuoti apklausą vyresnių grupių vaikus atsakant į klausimus, valgiaraštyje numatyto maitinimo ( kas jiems skanu, ką norėtų suvalgyti vietoj.... ir t.t.) Numatyti valgiaraščio atnaujinimo galimybes centralizuotai kas pusmetį.
Manau maistas yra geras, svarbiausia, kad jis nebūtų pervirtas, perkeptas. Daržovių gausa galėtų būti platesnė, bet tiekėjai veža dažniausiai prastos kokybes daržoves ir vaisius.
Reikia atsižvelgti į tai , ką vaikai valgo ir ko nevalgo.
Aš pati mėgstu mėsos-daržovių troškinius, tačiau vaikai nelabai valgo tokių patiekalų
Neturiu
Labiau atsižvelgti į vaikų, o ne į suaugusių poreikius.
Gaminti su"meile"
Pakeitus meniu ir daugiau kontrolės virtuvės personalui.
Įvairesnės daržovių salotos. Daugiau varškės patiekalų. Daugiau bulvių, cukinijų, morkų patiekalų.
Gaminti tą maistą, kurį vaikai valgo.
Kuo įvairesnės košės.
Prieš šventines dienas ir vakarienei dažniau duoti jogurto, sūrio lazdelių, sumuštinių.