UserViktorijaGrig
Vieša
Pranešti

18-65 metų Kauno gyventojų mitybos įpročiai ir širdies ir kraujagyslių sistemos ligos.

Širdies ir kraujagyslių sistemos (ŠKS) ligos yra dažniausia mirtingumo priežastis pasaulyje. Pasak Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (2017)  širdies ir kraujagyslių sistemos ligos atsakingos už 31 proc. visų mirčių pasaulyje, iš jų 85 proc. yra miokardo infaktas (širdies smūgis) ir insultas. Didžioji dauguma šių ligų yra sukeltos netaisyklingos gyvensenos (fizinio aktyvumo stoka, nesveika mityba, žalingi įpročiai, stresas), o sveika gyvensena gali padėti išvengti net iki 80 proc. visų akstyvosios mirties atveju dėl insulto ir infarkto. Ši apklausa skirta išsiaiškinti kaip maitinasi ir kokiomis širdies ir kraujagyslių ligomis serga suaugę Kauno miesto gyventojai. Anketa yra anoniminė, apibendrinti jos duomenys bus naudojami Viktorijos Grigaitės baigiamąjame magistro darbe.
Jeigu turite klausimų apie anketą, mitybą arba gyvensenos įpročius, rašykite viktorija@takefive.lt.

Pic
1. Jūsų amžius:Privalomas
2. Jūsų lytis:Privalomas
3. Jūsų išsilavinimas?Privalomas
4. Jūsų kūno masės indeksas (KMI)?Privalomas
Ar Jūs rūkote šiuo metu arba rūkėte anksčiau?Privalomas
5. Ar šeimos gydytojas yra Jums davęs patarimų mitybos klausimais?Privalomas
6. Ar kitas gydytojas (ne šeimos) arba medicinos specialistas yra Jums davęs patarimų mitybos klausimais?Privalomas
7. Jeigu gavote patarimų mitybos klausimais kokie jie buvo?
8. Ar laikėtės gautų rekomendacijų?
9. Ar jaučiate arba jautėte anksčiau skausmą, maudimą širdies srityje?Privalomas
10. Ar gydytojas Jums yra minėjęs jog turite padidėjusį kraujo spaudimą?Privalomas
11. Ar Jūs turite diagnozuotą ĮGIMTĄ širdies ir kraujagyslių sistemos ligą ar širdies ydą? (Jeigu taip, įrašykite pavadinimą).
12. Ar Jūs turite diagnozuotą NE ĮGIMTĄ širdies ir kraujagyslių sistemos ligą? (Jeigu taip, įrašykite pavadinimą).
13. Jeigu taip į bet kurį iš 9-12 kl., ar Jums buvo paskirtas MEDIKAMENTINIS gydymas?
14. Jeigu taip į bet kurį iš 9-12 kl., ar Jums buvo paskirtas NE MEDIKAMENTINIS gydymas?
15. Ar jaučiate arba jautėte anksčiau rankų arba kojų tirpimą?Privalomas
16. Ar Jūsų šeimos gydytojas yra Jums minėjęs, lad turite padidėjusį gliukozės kiekį kraujyje?Privalomas
17. Ar praeityje turėjote arba turite darar širdies ritmo sutrikimų?Privalomas
18. Ar esate patyrę miokardo infarktą (širdies smūgį)?Privalomas
19. Ar žinote koks jūsų gliukozės kiekis kraujyje?Privalomas
20. Jeigu atsakėte TAIP, koks jūsų gliukozės kiekis kraujyje?
21. Ar esate patyręs insultą?Privalomas
22. Kokia jūsų cholesterolio koncentracija kraujyje (normus/padidėjęs/...)?
23. Ar esate patyręs (-usi) kitokį (nepaminėtą anksčiau) staigų kraujotakos sutrikimą?Privalomas
24. Ar Jums šąlą galūnės?Privalomas
25. Ar sergate cukriniu diabetu?Privalomas
26. Ar gydytojas Jums yra minėjęs, jog turite padidėjusią cholesterolio kiekio kraujyje koncentraciją?Privalomas
27. Kaip vertinate savo patiriamą streso lygį pastaruoju metu?Privalomas
28. Kaip skiriasi Jūsų šiuo metu (dviejų savaičių laikotarpyje) patiriamas streso lygis, nuo įprastai jaučiamo streso lygio?Privalomas
29. Kaip dažnai matuojate savo kraujo spaudimą?Privalomas
30. Ar dirbate dabar arba dirbote anksčiau naktimis?Privalomas
31. Ar dalyvaujate specialiose ligų prevencijos programose savo poliklinikoje ar kitoje gydymo įstaigoje?Privalomas
32. Ar naudojate maisto papildus širdies ir kraujagyslių veiklai stiprinti/ gerinti?Privalomas
33. Ar geriate specialiasias arbatas širdies ir kraujagyslių veiklai stiprinti/ gerinti?Privalomas
34. Jūsų mityba?Privalomas
Pesketaras (peskovegetaras) - asmuo nevalgantis mėsos, bet valgantis žuvį ir pieno produktus ir/ ar kiaušinius.
35. Kaip manote, ar Jūsų mityba atitinka LR Sveikatos Apsaugos Ministerijos rekomendacijas?Privalomas
1. Pagrindinės idėjos: https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2/sveikos-mitybos-rekomendacijos 2. Platesnė informacija: https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/Veiklos_sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/Metodines%20rekomendacijos/__SMLPC%20Sveikos_mitybos_Mokymo%20rek%202019.pdf
36. Kaip dažnai vartojate mėsos produktus (jeigu nevartojate mėsos produktų pereikite prie 38 klausimo)?
1 porcija mėsos = apie 80 g.
Pic
Niekada/ Rečiau nei kartą per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1- 2 porcijos per savaitę3 - 5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijų per savaitę1-3 porcijas kasdien4 ir daugiau porcijų kasdien
Jautiena ir jos produktai
Ėriena ir jos produktai
Kiauliena ir jos produktai
Vištiena/ kalakutiena ir jos produkta
Kita paukštiena ir jos produktai
Žvėriena ir jos gaminiai
Kita, įrašykite 37 klausime:
37. Kiti mėsos produktai
38. Kaip dažnai vartojate žuvies produktus (jeigu nevartojate visai pereikėti prie 39 klausimo)?
1 porcija žuvies = apie 80g
Pic
Niekada/ mažiau nei porcija per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1 - 2 porcijos per savaitę3 - 5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijos per savaitę1 - 3 porcijas kasdien4 ir daugiau porcijas kasdien
Balta žuvis (menkė, plekšnė, lydeka ir kt.)
Riebi žuvis (skumbrė, tunas, lašiša, sardinės, silkė ir kt.)
Žuvų piršteliai
Vėžiagyviai (krabai, krevetės ir kt.)
Žuvų ikrai
Kitos jūrų gėrybės ir jų gaminiai, įrašykite 39 klausime:
39. Kitos jūrų gėrybės ir jų gaminiai
40. Kaip dažnai vartojate grūdinius maisto produktus?Privalomas
Viena porija = apie 30 g duonos (viena riekė)/ 100g (pusė puodelio) virtos košės/ 2 natūralių grūdų batonėliai.
Pic
Niekada/ Mažiau nei porcija per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1- 2 porcijos per savaitę3 - 5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijų per savaitę1 - 3 porcijos kasdien4 ir daugiau porcijų kasdien
Pilno grūdo kruopos (avižos, grikiai, miežiai, bolivinė balanda ir kt.)
Balti ryžiai
Balta arba juoda duona
Pilno grūdo duona
Bandelės, kibinai, čeburekai ir pan.*
Kiti grūdiniai gaminiai, įrašykite 41 klausime
41. Kiti grūdiniai gaminiai
42. Kaip dažnai vartojate įvairias daržoves?Privalomas
1 porcija = 100 g šviežių, virtų ar kt. daržovių/ stiklinė (180 ml) daržovių sulčių; *porcija nurodyta ant pakuotės
Pic
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1- 2 porcijos per savaitę3 -5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijų per savaitę1 - 3 porcijas kasdien4 ir daugiau porcijų kasdien
Šviežios arba virtos daržovės (bendrai)
Žalios arba virtos BALTOS spalvos daržovės (svogūnai, kalafijorai, ropės)
Žalios arba virtos MĖLYNOS spalvos daržovės (baklažanai, kopūstai)
Žalios arba virtos ŽALIOS spalvos daržovės (špinatai, cukinijos, brokoliai)
Žalios arba virtos GELTONOS spalvos daržovės (morkos, paprikos, moliūgas)
Žalios arba virtos RAUDONOS spalvos daržovės (pomidorai, paprikos)
Žalios arba virtos ANKŠTNĖS daržovės (pupos, žirniai, avinžirniai)
Vakuotos, marinuotos daržovės
Ragintos daržovės (kopūstai, agurkai ir kt.)
Grybai
Daržovių salotos
Troškiniai su daržovėmis
Sojos produktai (gvūlinės kilmės gaminių pakaitalai)*
Džiovintos daržovės
Šviežiai spaustos daržovių sultys (90-100%)
Konservuotos daržovių sultys (90-100%)
Daržovių sulčių gėrimai (<90%)
Pomidorų ir kt. daržovių padažai, pastos.
Kiti produktai (įrašyti 43 klausime)
43. Kiti daržovių produktai
44. Kaip dažnai vartojate įvairius vaisius?Privalomas
1 porcija = 100 g šviežių vaisių (vienas nedidelis obolys/ apelsinas/ kriaušė...)/ pusė puodelio konservuotų vaisių/ puodelis uogų/ stiklinė (180 ml) vaisių sulčių. *vienas šaukštas. **du šaukštai
Pic
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1- 2 porcijos per savaitę3 -5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijų per savaitę1 - 3 porcijas kasdien4 ir daugiau porcijų kasdien
Švieži vaisiai
Šviežios uogos
Šviežių vaisių ir uogų salotos
Džiovinti vaisiai/ uogos**
Uogienės, džemai*
Vaisių ir/ ar uogų sultys (100%)
Vaisių ir/ ar uogų sultys (50 – 100%)
Vaisių sulčių gėrimas(10 – 50%)
Riešutai, sėklos**
Šiešutų ir sėklų kremai*
Kita, įrašykite 45 klausime.
45. Kiti vaisių ir uogų produktai
46. Kaip dažnai vartojate įvairius aliejus ir padažus?Privalomas
1 porcija = 1 valgomasis šaukštas
Pic
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1- 2 porcijos per savaitę3 -5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijų per savaitę1 - 3 porcijas kasdien4 ir daugiau porcijų kasdien
Alyvuogių aliejus
Rapsų aliejus
Saulėgrąžų aliejus
Kokosų aliejus
Kanapių aliejus
Linų sėmenų aliejus
Aguonų aliejus
Sezamų sėklų aliejus
Avokadų aliejus
Augalinių aliejų mišinys
Padažai salotoms
Padažai prie mėsos ar kitų patiekalų
Kiti aliejai ar padažai, įrašykite 47 klausime.
47. Kiti aliejai
48. Kaip dažnai vartojate įvairius gėrimus?Privalomas
1 porcija = 250 ml
Pic
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1- 2 porcijos per savaitę3 -5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijų per savaitę1 - 3 porcijas kasdien4 ir daugiau porcijų kasdien
Vanduo
Kava, kakava
Arbata (juodoji, žalioj)
Žolelių arbata (ramunėlės, mėtos, melisos ir kt.)
Gazuoti gaivieji gėrimai (limonadai, gira, energetiniai gėr. ir kt.)
Negazuoti gaivieji gėrimai
Mineralinis vanduo
Silpnieji alkoholiniai gėrimai (įvairūs kokteiliai, sidras)
Stiprieji alkoholiniai gėrimai (degtinė, viskis)
Vynas
Alus
Kiti gėrimai, įrašyti 49 klausime
49. Kiti gėrimai
50. Kaip dažnai vartojate įvairius saldumynus?
1 porcija = 25 g; *vienas gabalėlis; ** vienas arbatinis šaukštelis
Pic
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1- 2 porcijos per savaitę3 -5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijų per savaitę1 - 3 porcijas kasdien4 ir daugiau porcijų kasdien
Šokoladiniai saldainiai
Guminukai
Karamelės saldainiai
Pieniški ledai
Sausainiai, bandelės
Tortai, pyragai*
Cukrus**
Kiti saldumynai, įrašyti 51 klausime
51. Kiti saldumynai
52. Kaip dažnai vartojate įvairias gyvūlinio maisto alternatyvas?
1 porcija = porcija nurodyta ant pakuotės
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1- 2 porcijos per savaitę3 -5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijų per savaitę1 - 3 porcijas kasdien4 ir daugiau porcijų kasdien
Mėsos pakaitalai iš sojos
Mėsos pakaitalai iš kitų produktų
Krupų "pienas" ir jo produktai
Sojų :"pienas" ir jo produktai
Riešutų "pienas" ir jo produktai
Seitano gaminiai
Kita, įrašykite 53 klausime.
53. Kitos gyvūlinio maisto alternatyvos
54. Kaip dažnai vartojate įvairias pieno produktus ir kiaušinius?
1 porcijapavaizduota antrojoje lėkštėje, *porcija = 180ml, **porcija = 1 vnt.
Pic
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį1 - 3 porcijos per mėnesį1- 2 porcijos per savaitę3 -5 porcijos per savaitę6 ir daugiau porcijų per savaitę1 - 3 porcijas kasdien4 ir daugiau porcijų kasdien
Pienas*
Varškė
Natūralūs rauginto pieno gaminiai (kefyras, pasukos, jogurtas) *
Desertai iš pieno (sūrėliai, jogurtai su priedais ir kt.)
Natūralus sūris (mocarela, čederis, olandiškas ir kt.)
Sūrio gaminiai
Grietinė
Natūralus sviestas
Tepus riebalų mišinys
Kiaušiniai**
Majonezas
Kiti produktai, nurodykite 55 klausime
55. Kit pieno, arba kiaušinių produktai