Vokaliniai įgūdžiai

15. Apibūdink situaciją, kaip pedagoginės praktikos metu, teko vaikus mokyti dainavimo. Kaip jauteisi pati mokydama? Kokius vokalo įgūdžius panaudojai mokydama?

  1. Pirma klausymo dalis blogai suformuluota. O jauciausi keistai.... bet labai fIugu kaf bemokydamas kita, labai daug ismoksti pats. Panaudojau tai ko mokiausi pati..ir aisku individauliai naudojau pratimus vaikui pagal jo galimybes.
  2. Jaučiausi pasitikinčiai. Prieš mokydama mokinius, pati peržiūrėjau dainas, sugalvojau įsidainavimo pratimus. Panaudojau dikciją, artikuliaciją, kvėpavimą.
  3. Dainavome liaudies dainas. Nors buvo nedrąsu, tačiau sekėsi gerai, mokėmės taisyklingai kvėpuoti, atverti balsą.
  4. Mokinau mokinius naujos dainos. Šiek tiek jaudinausi, tačiau stengiausi pasiekti geriausią rezultatą. Labiausiai lavinau tikslią intonaciją ir vokalinę klausą.
  5. Smagu vaikus mokyti dainuoti. Stengiausi atkreipti dėmesį į tai, kokio stiliaus muzikiniai kūriniai jiems patinka. Parodžiau kaip galima dirbti su savo balsu, intonacija.
  6. Stengiausi atskleisti, nustatyti mokinių diapazoną, atlikti daugiau kvėpavimo pratimus, balso lavinimo pratimus. Jaučiausi labai gerai, stengiausi sudominti mokinius prasidainavimo pratimais, įvairiais pratimais, kuriuose galėjau pritaikyti judesius.
  7. Dažnai jaunimas negeba kontroliuoti savo balso, ypač jei jį turi stiprų ir plataus diapazono. Tokiais atvejais mokiniams reikia patarti ir pademonstruoti, todėl jaučiuosi neužtikrinta. Tačiau stengiuosi mokyti taisyklingo kvėpavimo, frazuotės, artikulaliacijos ir intonacijos.
  8. Skyriau daug dėmesio laikysenai, kvėpavimui, laisvam artikuliacinio aparato darbui. Jaučiausi gerai, laisvai.
  9. Nebuvo labai malonus procesas. Pirmiausiai sugrodavau melodiją, leisdavai mokiniams perskaityti žodžius ir paklausyti originalaus kūrinio. Tuomet akomponuodamas gitara dainuodavome kartu.
  10. Pati praktikos pradžia buvo nelengva, nes verbalizuoti kai kuriuos vokalinius įgūdžius (tiksliau, kaip jų pasiekti) nėra paprasta. Panaudojau įgūdžių kompleksą - vokalinį kvėpavimą, atramą, išsižiojimą, artikuliaciją, frazuotę, kantileninį dainavimą, ir pan.