Ugdymo įstaigų atstovų požiūris į ikimokyklinio amžiaus vaikų maitinimo organizavimą ir maisto švaistymą

Gerb. Respondente,

Esu maisto technologė Raminta Bogušienė ir  atlieku tyrimą, kurio tikslas: įvertinti ikimokyklinio amžiaus vaikų maitinimo ugdymo įstaigoje organizavimą.

Gauti duomenys bus panaudoti  tyrimui. Anketa yra anoniminė.

Rezultatai yra prieinami tik autoriui

Jei norite dalyvauti konkurse įvardinkite įstaigą, kurią atstovaujate, kad galėtumėme su Jumis susisiekti laimėjimo atveju.

1. Miestas/ kaimas/ savivaldybė (įrašyti)

2. Pareigos:

3.Vaikų lankančių Jūsų ikimokyklinę ugdymo įstaigą amžius? (gali būti abu variantai)

4. Koks ugdytinių skaičius? 1-3 m. (įrašyti)

5. Koks ugdytinių skaičius? 4-7 m. (įrašyti)

6. Kas organizuoja maitinimą ugdymo įstaigoje?

7. Kiek organizuojama Jūsų įstaigoje valgymų per dieną? Ir kokie?

8. Kiek skirta Eur vienos dienos maitinimui / 1 vaikui? (įrašyti)

9. Ar Jūsų įstaigoje tiekiamas visas maistas yra suvalgomas?

10. Kaip vertinate maitinimo organizavimą įstaigoje? 5 balų sistemoje. 1- blogai, 5 - labai gerai (įrašyti)

11. Kokio maisto vaikai dažniausiai nesuvalgo? Pasirinkti 1-3 atsakymus

12. Kiek lieka nesuvalgyto maisto per mėnesį?

Nelieka arba lieka labai mažaiNuo 10 iki 49 kgNuo 50 iki 99 kgDaugiau nei 100 kg
Košės
Daržovių patiekalai
Ankštinių daržovių patiekalai
Mėsos patiekalai
Žuvies patiekalai
Sriubos
Troškiniai
Varškės patiekalai
Kiaušinių patiekalai
Miltiniai patiekalai
Salotos

13. Dėl kokių priežasčių maistas nesuvalgomas? (gali būti keli variantai)

14. Kas padėtų išspręsti maisto švaistymo klausimą? (galimi keli atsakymo variantai)

15. Kaip dažnai keičiate vaikų valgiaraščius?

Kartą per ketvirtį ir dažniauKartą per pusmetį ir dažniauKartą per metusRečiau, nei kartą per metus
Sukuriate naujas technologines korteles (įvedate naujus patiekalus)
Sukuriate naujus valgiaraščius

16. Kaip sprendžiate išmetamo maisto problemą?

17. Kas Jums atrodo svarbiausia, mažinant maisto švaistymą?

Visiškai nesvarbuNesvarbuNei svarbu, nei nesvarbuSvarbuLabai svarbu
Maisto produktų kokybė
Patiekalų kokybė
Skoninės savybės
Aromatas
Konsistencija
Sveikumas ir maistingumas (mažiau cukraus, druskos, riebalų, daugiau skaidulinių medžiagų, be hidrintų riebalų ir/arba be maisto priedų ir pan.)
Populiarumas (visų mėgstami patiekalai)
Estetinis pateikimas
Virėjų apmokymas
Vaikų maitinimo aprašo supaprastinimas
Aukštos kokybės technologinių kortelių ir valgiaraščių sudarymas

18. Kokia Jūsų nuomonė apie vaikų maitinimo organizavimo tvarką Lietuvoje?

Visiškai nesutinkuIš dalies nesutinkuNeturiu nuomonėsIš dalies sutinkuVisiškai sutinku
Per daug maisto produktų uždrausta
Per daug pieno produktų
Per daug daržovių
Per daug košių
Per daug žuvies
Per daug ankštinių daržovių
Per mažai bulvių
Per mažai miltinių gaminių
Per prėskas maistas (ne saldu, ne sūru)
Skiriama per mažai pinigų vaikų maitinimo organizavimui
Maitinimo verslas – vaikų kokybiško maitinimo sąskaita

19. Kokie Jūsų nuomone yra vaikų mėgstamiausi patiekalai?

Visiškai nesutinkuIš dalies nesutinkuNeturiu nuomonėsIš dalies sutinkuVisiškai sutinku
Sriubos
Košės
Grynos mėsos patiekalai
Grynos žuvies patiekalai
Žuvies maltinukai
Mėsos maltinukai
Troškiniai su mėsa ir žuvimi
Troškiniai (daržovės, ankštinės daržovės)
Blyneliai
Bulviniai patiekalai
Daržovių patiekalai
Neapdoroti švieži vaisiai, daržovės
Varškės patiekalai
Kiaušinių patiekalai
Bandelės, pyragai
Makaronų patiekalai
Viso grūdo miltiniai patiekalai
Salotos
Nesveikas maistas (saldumynai, bulvių traškučiai, gruzdintos bulvytės, gruzdinta mėsa, dešrelės ir pan.)

20. Kiek vaikų maitinime naudojate kokybe paženklintų maisto produktų?

NenaudojameIki 10 proc.Nuo 11 iki 30 proc. Nuo 31 iki 50 proc. Virš 51 proc.
Ekologiškus
Nacionalinės kokybės maisto produktus (NKP)
Vietinius, trumpųjų grandinių

21. Kokį maisto produktą/ patiekalą labiausiai vaikai mėgsta? (įrašyti)

22. Kokio maisto produkto/ patiekalo labiausiai vaikai nemėgsta? (įrašyti)

23. Ar vaikai gauna dienos metu papildomo maisto iš namų atsinešto? Kokie tai maisto produktai? (įrašyti)

24. Ar vaikai gauna papildomo maisto iš Pieno ir daržovių programos? Kokie tai maisto produktai? (įrašyti)

25. Jūsų patarimai, pasiūlymai vaikų maitinimo gerinimui. (įrašyti)