Idealus lietuvių tikėjimas (religija) - koks yra, turi ar galėtų būti? Apklausa v1.2

Kaip patobulintumėte šią apklausą?

  1. -
  2. Lietuvių, savo Kūrėjo suvokimo skalė.
  3. Pakankamai išsami. Gal kiek smulkmeniška. Kai kurie punktai dubliuojasi.
  4. Tikejimas i ką? Tikejimas kuo? Tradicijos Kultura va tai svarbiau Vieno tikejimo nera
  5. daugiau pasikartojančių klausimų
  6. Pakeisčiau šriftą klausimų atskiroms dalims. Kad nebūtų klaidoka. Kad atskiros klausimų dalys, papildančios esminį klausimą, skirtųsi.
  7. Reikėtų atskirti tikybinius, dvasinius dalykus nuo psichologinių. Ši anketa universali ir neturi konkrečiai tautai būdingų dvasinių aspektų (viendievystė, daugdievystė, Dievo suvokimo). Kai kurie punktai kartojasi iš esmės. Punktus reikėtų grupuoti pagal vertybių kategorijas, pvz.: visuotinybė, žmonija, tauta, šeima, asmuo ir t.t. Sunku vertinti kas svarbiau, kai nėra prieštaringumo, galimybės neigiamo vertinimo. Žaidžiama į vienus vartus "Viskas gerai". Trūksta esamos situacijos vertinimo, pvz.: (ar) Lietuvių tauta turi ją vienijantį tikėjimą? (ar)
  8. Per daug klausimų, per ilgi ir kartojasi.
  9. Kai kuriuos punktus reikėtų sujungti, nes jie iš esmės tik patikslina vieni kitus, tačiau neturėtų būti atskiri. Pavyzdžiui Jis yra Tiesa, t.y maksimaliai koncentruotas, objektyvus, išgrynintas žinojimas, kuriame nėra priemaišų/paklaidų. Su Tiesa neįmanoma ginčytis.; Jis skatina bendruomeniškumą, savitarpio pagalbą,; Numato tiesioginį, radikaliai asmeninį ir nuolat gilėjantį dievybės išgyvenimą.; Jis diskutuoja su bet kokiu sekuliariu mokslu, bet kokiais klausimais,; Žino visus kitus pasaulio tikėjimus, jų esmę ir ypatybes juos geba cituoti, juos argumentuotai komentuoja.; taip pat apie Tautos klestėjimą, jis lyg ir išplauktų iš kitų kai kurių punktų, be to tautos klestėjimas bet kokiu atveju atsirastų, jeigu visi kasdieniuose darbuose asmeniškai remtųsi tokiu tikėjimu, to mokytų vaikus, tas tikėjimas suvienytų visus į bendruomenes, galų gale į tvirtą bendruomenišką Tautą, tad čia jau ne tiesiogiai vien nuo tikėjimo tas klestėjimas būtų, bet per tą tikėjimą ir kitus, jau daugelį anksčiau išvardytų punktų. Todėl manau, šis Tautos klestėjimo punktas nėra reikalingas.