Disidentinis judėjimas Lietuvoje

9. R.Kalanta, protestuodamas prieš Sovietų valdžią, susidegino 1972m., būdamas 19 metų. Koks jūsų požiūris į tokį poelgį?

  1. Toks poelgis yra reikšmingas ne tik Kauno miestui, bet ir visai Lietuvai, nors yra gan tragiškas. Susidegindamas R. Kalanta prisidėjo prie Lietuvos laisvės atkūrimo ir kovos prieš Sovietinį rėžimą. Juk, kaip savo eilėraštyje "Margi sakalai" bylojo V. Mykolaitis - Putinas, dėl gražesnio ir geresnio rytojaus "margieji sakalai" aukoja savo gyvenimus ir tik taip gali kažką šiame pasaulyje pakeisti.
  2. R. Kalantos savižudybė pakeitė daugelio žmonių požiūrį.
  3. psichinis ligonis nevertino savo gyvybes ir pasiaukojo del tevynes
  4. Pakartočiau
  5. Sunku vertinti, tačiau mano manymu, toks poelgis yra kone didvyriškas, nes ši auka iššaukė masines demonstracijas, paskatino visuomenę vienytis bei kovoti už savo nepriklausomybę
  6. Smerktinas
  7. Drastiškas, bet veiksmingas.
  8. Reikėjo šiltesnio palto
  9. Įvykio, kaip protesto interpretacija, remiasi liudininkų pasakojimais, kas gali kelti įtarimų, tačiau šią interpretaciją patvirtina Kalantos biografija. Toks protestas galėjo būti visiškai bereikšmis ir nepadaryti jokios apčiuopiamos įtakos, svarstant alternatyvias pasekmes, pavyzdžiui liudininkų nebūvimas. Tačiau toje situacijoje, kokia įvyko, Romo Kalantos protestas buvo vienas iš lūžinių momentų, kuris suintensyvino pasipriešinimą okupantams ir atkreipė svarbių, tiek krašto, tiek užsienio inteligentų dėmesį.
  10. Manau tai padejo visuomenei suprasti arba bent pripazinti kad toks gyvenimas.koks buvo tuo metu nera geras