Sumani edukacija: naujos kartos naratyvas

Apibūdinkite naująją Alfa vaikų kartą, gimusią nuo 2010 metų? Paminėkite 10 bruožų, pagrįskite.

  1. drąsūs - imasi naujos veiklos. empatiški - kalba apie jausmus. Įvardija jausmus. Bet dar dėl amžiaus nemoka būti kito vietoje. Ne visada nuspėja kaip jausis kitas. pasitikintys savimi - gerai jaučiasi visur, visada ir su visais. Padaro darbą ir juo džiaugiasi. Nesvarbu atlikto darbo kokybė. komunikabilūs - bendrauja su visais, visada ir visur. Mėgsta užduoti klausimus. trūksta kantrybės - jei kas nesiseka kviečiasi į pagalbą mokytoją. greiti - viską atlieka greitai, nenustygsta vietoje. paviršutiniški - vienu metu atlieka kelias veiklas, neįsigilina nei į vieną. IT įprastas įrankis - be jų niekur. Reikia mokyti jomis naudotis tinkamai, ne vien žaidimams ar socialiniams tinklams. Virtualus ir tikras gyvenimas - mokyti skirti, kad suvoktų skirtumus ir tikrovę.
  2. Gana savarankiški - greitai adaptuojasi naujoje aplinkoje, greitai susipažįsta su naujais draugais bei naujai sutiktais suaugusiais žmonėmis. Imlūs naujovėms - greitai įsisavina visas technologines naujoves, domisi jomis. Žengia koja kojos su naujausiomis technologijomis. Skubantys - viską stengiasi atlikti greitai. Dažniausiai patenkinti bet kokiu atlikto darbo rezultato. Mėgsta taisykles - jų laikosi ir primena suaugusiems. Renkasi aktualias veiklas.
  3. 1.Technologiškai raštingi-greit ir efektyviai įsisavina bet kokio pobūdžio informaciją. 2.Jautrūs, labai prieraišūs, linkę į fizinį kontaktą. 3.Į suaugusį žiūri kaip į gyvenimo "bendražygį", o ne "vadą", tad šių vaikų pagarbą reikia nusipelnyti. 4.Labiau empatiški-neabejingi kito skausmui ar net globalinėms problemoms. 5. Emocionalūs- dauguma pasižymi itin išreikštomis emocijomis, dažnai-sunkiai valdo jas. 6.Sunkiau išlaiko dėmesį-linkę užsiimti veikla trumpiau,tačiau dažniau keisti veiklos pobūdį. 7.Juos gana sunku sudominti-informacinių technologijų ir dažnų kelionių pagalba šie vaikai yra "matę pasaulio", tad nustebinti juos neretai yra sudėtinga. 8. Individualistai-labai svarbu rasti "priėjimą" prie kiekvieno vaiko. Tai nėra "pilka masė". 9. Fiziškai gana pasyvūs. Į aktyvią veiklą įtraukti sunkiau, retas kuris jaučia stipriai išreikštą rungtyniavimo poreikį. 10. Dauguma vaikų patiria dėmesio, meilės ir šilumos stoką namuose (tėvai daug ir dažnai dirba), tad tai keičia jų bendravimo manieras su bendraamžiais ir kitais suaugusiais.
  4. Pakriki, netvarkingi, linkę galvoti tik apie save ir savo poreikius bei teises, pervertina savo žinias ir sugebėjimus, nemoka pabaigti darbo. Visumoje greit geba išskirti-pastebėti detales, jaučia ir siekia įvaldyti naujoves, moka argumentuotai išdėstyti savo nuomonę, brangina išmoktus elgesio modelius, turi asmeninių pomėgių- hobių.