Motinų auginančių autizmo spektro sutrikimą turinčius vaikus psichologinės gerovės ir streso sąsajos

Kokie pagrindiniai iššūkiai auginant autizmo sutrikimą turintį vaiką/vaikus ? (trumpai apibūdinkite juos) ?

  1. Suprasti vaikus (du su ASS, be intelekto negalios, labai skirtingi mergaitė ir berniukas). Tinkamai reaguoti. Rasti laiko sau. Nesulūžti užsibrėžus per daug. Kiekvieną dieną rasti teigiamų emocijų sau ir vaikams.
  2. nerviukai ,nes nekalbam ir visur turim laikyti už rankos mėgstam bėgioti
  3. -
  4. Dažnas lankymasis pas įvairius gydytojus ( dėl autizmo yra žarnyno problemų ir vaikščiojimas ant pirštų galų, ko pasekoje yra trumpos achylo sausgyslės ir čiurnų kontraktūros), nesutarimai tarp vaikų, nes sūnus autistas nemėgsta didesnių garsų, įvairių kvapų. Kartais būna kelionėse tam tikrų iššūkių. Anksčiau, kai buvau jaunesnė, dar jautresnė, ši diagnozė atrodė baisiau ir atrodė yra daug iššūkių, bet metams bėgant, viskas atrodo lengviau, pagaunant save iš šono :)
  5. Negali dirbti įprasto darbo visą darbo dieną, reikia daug laiko skirti vežioti vaiką į įvairias terapijas, vaikas nesavarankiškas, jį reikia ir nuvežti, ir parvežti iš mokyklos, pats savarankiškai niekur nuvykti nesugeba, taip pat negalima vieno palikti namuose, reikia nuolat su kitais šeimos nariais susiderinti, kad kas nors su pabūtų ar vežiotis ji visur su savimi ir t.t., ir t.t. (vaikui 13 metų)
  6. Vaiko agresijos priepuoliai
  7. Nors vaikas yra jau pakankamai didelis, jis nėra toks savarankiškas, kad galėtų pabūti vienas ar pats nukeliauti į mokyklą, taip pat dar negeba nusivalyti užpakalio, yra ganėtinai išrankus maistui, emocingas ir besipriešinantis daugeliui dalykų, nemoka tinkamai bendrauti su vaikais
  8. Nuopatinis stresas,muolatinis prueziuris poreikis,neimanoma skirti laiko sau nes su ass vaiku niekas nenori pabuti vajare ir usleisti musu su vyru i kina,psichologiniai issukiai kas 2metys isnaujo pratest vaiko neigalumo dokumentus-lyg kiekviena karta biskas is pradziu
  9. Neigiamas Visuomenės požiūris.
  10. Vaikas niekada neišaugs. Negaliu turėti asmeninio gyvenimo.