UserErnestaD
Vieša
Pranešti

Apklausa dėl mažais kiekiais vietinei rinkai teikiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų (AKTUALU SMULKIESIEMS IR VIDUTINIAMS ŪKIAMS)

Ūkininkai ir sodininkai, auginantys ir parduodantys nedidelius vaisių, daržovių, uogų kiekius, taip pat renkantys miško gėrybes pardavimui, turi vadovautis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2016 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. B1-486 „Dėl mažais kiekiais vietinei rinkai teikiamų pirminių produktų, išskyrus gyvūninius produktus, tvarkymo reikalavimų patvirtinimo“, kuris numato supaprastintą tvarkymo, sandėliavimo, fasavimo bei kitų higienos laikymosi reikalavimus.

Smulkių ir vidutinių ūkių savininkams taikomi mažesni sandėliavimo, fasavimo, ženklinimo reikalavimai nei didmenininkams.

Nedidelius kiekius uogų, vaisių ir daržovių parduodantys žmonės turi pasitikrinti sveikatą ir išklausyti privalomus higienos įgūdžių mokymo kursus. Jie privalo turėti žurnalus, kuriuose būtų registruojami pagaminti ir patiekti rinkai produktų kiekiai, taip pat priemonės, kurių buvo imtasi dėl nesaugių ar nekokybiškų pirminių produktų (sunaikinta, perdirbta ar kt.).

Produktų gamybos, sandėliavimo, fasavimo ar realizavimo patalpos ir vietos turi būti švarios, tinkamai vėdinamos, apsaugotos nuo tiesioginių saulės spindulių, vabzdžių, graužikų ir atitikti higienos reikalavimus, o šiems produktams fasuoti naudojami tinkami su maistu liestis gaminiai ir medžiagos.

Taip pat asmenys, parduodantys savo pačių išaugintus šviežius vaisius ir daržoves ar kitus pirminius produktus, gamtoje surinktus grybus, uogas, turi užsiregistruoti VMVT teritoriniame padalinyje.

Šiuo metu supaprastinti reikalavimai taikomi pirminių produktų gamintojams, per vieną sezoną pagaminantiems ir parduodantiems vietinėje rinkoje ne daugiau kaip:

   - 700 kg bulvių,

   - 50 kg smulkių vaisių ar uogų (braškių, serbentų, šilauogių, slyvų, trešnių ir kt.),

   - 300 kg stambių vaisių (obuolių, kriaušių ir kt.),

   - 400 kg šakniavaisinių ir gūžinių daržovių (morkų, burokėlių, ropių, salierų, kopūstų ir kt.),

   - 100 kg sezoninių daržovių (agurkų, pomidorų, paprikų ir kt.),

   - 15 kg lapinių daržovių ir šviežių prieskonių (špinatų, krapų, svogūnų laiškų, įvairių salotų),

   - 50 kg miško gėrybių (grybų, uogų, sulos ir kt.),

   - 700 kg maistinių grūdų,

   - 30 kg ankštinių daržovių (pupelių, žirnių ir kt.).

Pirminiai produktai gali būti parduodami tiesiogiai galutiniams vartotojams arba mažmeninėse prekybos įmonėse, kurios nuo gamybos vietos nutolę ne didesniu kaip 100 km atstumu.

Koks Jūsų amžius?
Jūsų lytis?
Jūs esate:
Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti per vieną sezoną pagaminamų ir patiekiamų rinkai bulvių kiekis kilogramais, kuriam būtų tikslinga taikyti supaprastintus higienos reikalavimus?
Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti per vieną sezoną pagaminamų ir patiekiamų rinkai smulkių vaisių ir uogų (braškių, serbentų, ...) kiekis kilogramais, kuriam būtų tikslinga taikyti supaprastintus higienos reikalavimus?
Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti per vieną sezoną pagaminamų ir patiekiamų rinkai stambių vaisių (obuolių, kriaušių) kiekis kilogramais, kuriam būtų tikslinga taikyti supaprastintus higienos reikalavimus?
Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti per vieną sezoną pagaminamų ir patiekiamų rinkai šakniavaisių ir gūžinių daržovių (morkų, burokėlių, ropių...) kiekis kilogramais, kuriam būtų tikslinga taikyti supaprastintus higienos reikalavimus?
Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti per vieną sezoną pagaminamų ir patiekiamų rinkai sezoninių daržovių (agurkų, pomidorų, ...) kiekis kilogramais, kuriam būtų tikslinga taikyti supaprastintus higienos reikalavimus?
Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti per vieną sezoną pagaminamų ir patiekiamų rinkai lapinių daržovių ir šviežių prieskonių (špinatų, krapų, įv. salotų, ...) kiekis kilogramais, kuriam būtų tikslinga taikyti supaprastintus higienos reikalavimus?
Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti per vieną sezoną surenkamų ir patiekiamų rinkai miško gėrybių (grybų, uogų, sulos, ...) kiekis kilogramais, kuriam būtų tikslinga taikyti supaprastintus higienos reikalavimus?
Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti per vieną sezoną pagaminamų ir patiekiamų rinkai maistinių grūdų kiekis kilogramais, kuriam būtų tikslinga taikyti supaprastintus higienos reikalavimus?
Koks, Jūsų nuomone, turėtų būti per vieną sezoną pagaminamų ir patiekiamų rinkai ankštinių daržovių (pupų, žirnių, ...) kiekis kilogramais, kuriam būtų tikslinga taikyti supaprastintus higienos reikalavimus?
Kokiu atstumu, Jūsų nuomone, pirminiai produktai gali būti parduodami tiesiogiai galutiniams vartotojams arba mažmeninėse prekybos įmonėse, kurios nuo gamybos vietos nutolę:
Ar turite pastabų dėl augalininkystės produktų gamybai ir prekybai šiuo metu taikomų supaprastintų higienos reikalavimų?