18-65 metų Kauno gyventojų mitybos įpročiai ir širdies ir kraujagyslių sistemos ligos.

Širdies ir kraujagyslių sistemos (ŠKS) ligos yra dažniausia mirtingumo priežastis pasaulyje. Pasak Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (2017)  širdies ir kraujagyslių sistemos ligos atsakingos už 31 proc. visų mirčių pasaulyje, iš jų 85 proc. yra miokardo infaktas (širdies smūgis) ir insultas. Didžioji dauguma šių ligų yra sukeltos netaisyklingos gyvensenos (fizinio aktyvumo stoka, nesveika mityba, žalingi įpročiai, stresas), o sveika gyvensena gali padėti išvengti net iki 80 proc. visų akstyvosios mirties atveju dėl insulto ir infarkto. Ši apklausa skirta išsiaiškinti kaip maitinasi ir kokiomis širdies ir kraujagyslių ligomis serga suaugę Kauno miesto gyventojai. Anketa yra anoniminė, apibendrinti jos duomenys bus naudojami Viktorijos Grigaitės baigiamąjame magistro darbe.
Jeigu turite klausimų apie anketą, mitybą arba gyvensenos įpročius, rašykite [email protected]

18-65 metų Kauno gyventojų mitybos įpročiai ir širdies ir kraujagyslių sistemos ligos.
Anketos rezultatai yra viešai prieinami

1. Jūsų amžius: ✪

2. Jūsų lytis: ✪

3. Jūsų išsilavinimas? ✪

4. Jūsų kūno masės indeksas (KMI)? ✪

Ar Jūs rūkote šiuo metu arba rūkėte anksčiau? ✪

5. Ar šeimos gydytojas yra Jums davęs patarimų mitybos klausimais? ✪

6. Ar kitas gydytojas (ne šeimos) arba medicinos specialistas yra Jums davęs patarimų mitybos klausimais? ✪

7. Jeigu gavote patarimų mitybos klausimais kokie jie buvo?

8. Ar laikėtės gautų rekomendacijų?

9. Ar jaučiate arba jautėte anksčiau skausmą, maudimą širdies srityje? ✪

10. Ar gydytojas Jums yra minėjęs jog turite padidėjusį kraujo spaudimą? ✪

11. Ar Jūs turite diagnozuotą ĮGIMTĄ širdies ir kraujagyslių sistemos ligą ar širdies ydą? (Jeigu taip, įrašykite pavadinimą).

12. Ar Jūs turite diagnozuotą NE ĮGIMTĄ širdies ir kraujagyslių sistemos ligą? (Jeigu taip, įrašykite pavadinimą).

13. Jeigu taip į bet kurį iš 9-12 kl., ar Jums buvo paskirtas MEDIKAMENTINIS gydymas?

14. Jeigu taip į bet kurį iš 9-12 kl., ar Jums buvo paskirtas NE MEDIKAMENTINIS gydymas?

15. Ar jaučiate arba jautėte anksčiau rankų arba kojų tirpimą? ✪

16. Ar Jūsų šeimos gydytojas yra Jums minėjęs, lad turite padidėjusį gliukozės kiekį kraujyje? ✪

17. Ar praeityje turėjote arba turite darar širdies ritmo sutrikimų? ✪

18. Ar esate patyrę miokardo infarktą (širdies smūgį)? ✪

19. Ar žinote koks jūsų gliukozės kiekis kraujyje? ✪

20. Jeigu atsakėte TAIP, koks jūsų gliukozės kiekis kraujyje?

21. Ar esate patyręs insultą? ✪

22. Kokia jūsų cholesterolio koncentracija kraujyje (normus/padidėjęs/...)?

23. Ar esate patyręs (-usi) kitokį (nepaminėtą anksčiau) staigų kraujotakos sutrikimą? ✪

24. Ar Jums šąlą galūnės? ✪

25. Ar sergate cukriniu diabetu? ✪

26. Ar gydytojas Jums yra minėjęs, jog turite padidėjusią cholesterolio kiekio kraujyje koncentraciją? ✪

27. Kaip vertinate savo patiriamą streso lygį pastaruoju metu? ✪

28. Kaip skiriasi Jūsų šiuo metu (dviejų savaičių laikotarpyje) patiriamas streso lygis, nuo įprastai jaučiamo streso lygio? ✪

29. Kaip dažnai matuojate savo kraujo spaudimą? ✪

30. Ar dirbate dabar arba dirbote anksčiau naktimis? ✪

31. Ar dalyvaujate specialiose ligų prevencijos programose savo poliklinikoje ar kitoje gydymo įstaigoje? ✪

32. Ar naudojate maisto papildus širdies ir kraujagyslių veiklai stiprinti/ gerinti? ✪

33. Ar geriate specialiasias arbatas širdies ir kraujagyslių veiklai stiprinti/ gerinti? ✪

34. Jūsų mityba? ✪

Pesketaras (peskovegetaras) - asmuo nevalgantis mėsos, bet valgantis žuvį ir pieno produktus ir/ ar kiaušinius.

35. Kaip manote, ar Jūsų mityba atitinka LR Sveikatos Apsaugos Ministerijos rekomendacijas? ✪

1. Pagrindinės idėjos: https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2/sveikos-mitybos-rekomendacijos 2. Platesnė informacija: https://sam.lrv.lt/uploads/sam/documents/files/Veiklos_sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/Metodines%20rekomendacijos/__SMLPC%20Sveikos_mitybos_Mokymo%20rek%202019.pdf

36. Kaip dažnai vartojate mėsos produktus (jeigu nevartojate mėsos produktų pereikite prie 38 klausimo)?

1 porcija mėsos = apie 80 g.
36. Kaip dažnai vartojate mėsos produktus (jeigu nevartojate mėsos produktų pereikite prie 38 klausimo)?
Niekada/ Rečiau nei kartą per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1- 2 porcijos per savaitę
3 - 5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijų per savaitę
1-3 porcijas kasdien
4 ir daugiau porcijų kasdien
Jautiena ir jos produktai
Ėriena ir jos produktai
Kiauliena ir jos produktai
Vištiena/ kalakutiena ir jos produkta
Kita paukštiena ir jos produktai
Žvėriena ir jos gaminiai
Kita, įrašykite 37 klausime:

37. Kiti mėsos produktai

38. Kaip dažnai vartojate žuvies produktus (jeigu nevartojate visai pereikėti prie 39 klausimo)?

1 porcija žuvies = apie 80g
38. Kaip dažnai vartojate žuvies produktus (jeigu nevartojate visai pereikėti prie 39 klausimo)?
Niekada/ mažiau nei porcija per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1 - 2 porcijos per savaitę
3 - 5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijos per savaitę
1 - 3 porcijas kasdien
4 ir daugiau porcijas kasdien
Balta žuvis (menkė, plekšnė, lydeka ir kt.)
Riebi žuvis (skumbrė, tunas, lašiša, sardinės, silkė ir kt.)
Žuvų piršteliai
Vėžiagyviai (krabai, krevetės ir kt.)
Žuvų ikrai
Kitos jūrų gėrybės ir jų gaminiai, įrašykite 39 klausime:

39. Kitos jūrų gėrybės ir jų gaminiai

40. Kaip dažnai vartojate grūdinius maisto produktus? ✪

Viena porija = apie 30 g duonos (viena riekė)/ 100g (pusė puodelio) virtos košės/ 2 natūralių grūdų batonėliai.
40. Kaip dažnai vartojate grūdinius maisto produktus?
Niekada/ Mažiau nei porcija per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1- 2 porcijos per savaitę
3 - 5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijų per savaitę
1 - 3 porcijos kasdien
4 ir daugiau porcijų kasdien
Pilno grūdo kruopos (avižos, grikiai, miežiai, bolivinė balanda ir kt.)
Balti ryžiai
Balta arba juoda duona
Pilno grūdo duona
Bandelės, kibinai, čeburekai ir pan.*
Kiti grūdiniai gaminiai, įrašykite 41 klausime

41. Kiti grūdiniai gaminiai

42. Kaip dažnai vartojate įvairias daržoves? ✪

1 porcija = 100 g šviežių, virtų ar kt. daržovių/ stiklinė (180 ml) daržovių sulčių; *porcija nurodyta ant pakuotės
42. Kaip dažnai vartojate įvairias daržoves?
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1- 2 porcijos per savaitę
3 -5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijų per savaitę
1 - 3 porcijas kasdien
4 ir daugiau porcijų kasdien
Šviežios arba virtos daržovės (bendrai)
Žalios arba virtos BALTOS spalvos daržovės (svogūnai, kalafijorai, ropės)
Žalios arba virtos MĖLYNOS spalvos daržovės (baklažanai, kopūstai)
Žalios arba virtos ŽALIOS spalvos daržovės (špinatai, cukinijos, brokoliai)
Žalios arba virtos GELTONOS spalvos daržovės (morkos, paprikos, moliūgas)
Žalios arba virtos RAUDONOS spalvos daržovės (pomidorai, paprikos)
Žalios arba virtos ANKŠTNĖS daržovės (pupos, žirniai, avinžirniai)
Vakuotos, marinuotos daržovės
Ragintos daržovės (kopūstai, agurkai ir kt.)
Grybai
Daržovių salotos
Troškiniai su daržovėmis
Sojos produktai (gvūlinės kilmės gaminių pakaitalai)*
Džiovintos daržovės
Šviežiai spaustos daržovių sultys (90-100%)
Konservuotos daržovių sultys (90-100%)
Daržovių sulčių gėrimai (<90%)
Pomidorų ir kt. daržovių padažai, pastos.
Kiti produktai (įrašyti 43 klausime)

43. Kiti daržovių produktai

44. Kaip dažnai vartojate įvairius vaisius? ✪

1 porcija = 100 g šviežių vaisių (vienas nedidelis obolys/ apelsinas/ kriaušė...)/ pusė puodelio konservuotų vaisių/ puodelis uogų/ stiklinė (180 ml) vaisių sulčių. *vienas šaukštas. **du šaukštai
44. Kaip dažnai vartojate įvairius vaisius?
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1- 2 porcijos per savaitę
3 -5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijų per savaitę
1 - 3 porcijas kasdien
4 ir daugiau porcijų kasdien
Švieži vaisiai
Šviežios uogos
Šviežių vaisių ir uogų salotos
Džiovinti vaisiai/ uogos**
Uogienės, džemai*
Vaisių ir/ ar uogų sultys (100%)
Vaisių ir/ ar uogų sultys (50 – 100%)
Vaisių sulčių gėrimas(10 – 50%)
Riešutai, sėklos**
Šiešutų ir sėklų kremai*
Kita, įrašykite 45 klausime.

45. Kiti vaisių ir uogų produktai

46. Kaip dažnai vartojate įvairius aliejus ir padažus? ✪

1 porcija = 1 valgomasis šaukštas
46. Kaip dažnai vartojate įvairius aliejus ir padažus?
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1- 2 porcijos per savaitę
3 -5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijų per savaitę
1 - 3 porcijas kasdien
4 ir daugiau porcijų kasdien
Alyvuogių aliejus
Rapsų aliejus
Saulėgrąžų aliejus
Kokosų aliejus
Kanapių aliejus
Linų sėmenų aliejus
Aguonų aliejus
Sezamų sėklų aliejus
Avokadų aliejus
Augalinių aliejų mišinys
Padažai salotoms
Padažai prie mėsos ar kitų patiekalų
Kiti aliejai ar padažai, įrašykite 47 klausime.

47. Kiti aliejai

48. Kaip dažnai vartojate įvairius gėrimus? ✪

1 porcija = 250 ml
48. Kaip dažnai vartojate įvairius gėrimus?
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1- 2 porcijos per savaitę
3 -5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijų per savaitę
1 - 3 porcijas kasdien
4 ir daugiau porcijų kasdien
Vanduo
Kava, kakava
Arbata (juodoji, žalioj)
Žolelių arbata (ramunėlės, mėtos, melisos ir kt.)
Gazuoti gaivieji gėrimai (limonadai, gira, energetiniai gėr. ir kt.)
Negazuoti gaivieji gėrimai
Mineralinis vanduo
Silpnieji alkoholiniai gėrimai (įvairūs kokteiliai, sidras)
Stiprieji alkoholiniai gėrimai (degtinė, viskis)
Vynas
Alus
Kiti gėrimai, įrašyti 49 klausime

49. Kiti gėrimai

50. Kaip dažnai vartojate įvairius saldumynus?

1 porcija = 25 g; *vienas gabalėlis; ** vienas arbatinis šaukštelis
50. Kaip dažnai vartojate įvairius saldumynus?
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1- 2 porcijos per savaitę
3 -5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijų per savaitę
1 - 3 porcijas kasdien
4 ir daugiau porcijų kasdien
Šokoladiniai saldainiai
Guminukai
Karamelės saldainiai
Pieniški ledai
Sausainiai, bandelės
Tortai, pyragai*
Cukrus**
Kiti saldumynai, įrašyti 51 klausime

51. Kiti saldumynai

52. Kaip dažnai vartojate įvairias gyvūlinio maisto alternatyvas?

1 porcija = porcija nurodyta ant pakuotės
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1- 2 porcijos per savaitę
3 -5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijų per savaitę
1 - 3 porcijas kasdien
4 ir daugiau porcijų kasdien
Mėsos pakaitalai iš sojos
Mėsos pakaitalai iš kitų produktų
Krupų "pienas" ir jo produktai
Sojų :"pienas" ir jo produktai
Riešutų "pienas" ir jo produktai
Seitano gaminiai
Kita, įrašykite 53 klausime.

53. Kitos gyvūlinio maisto alternatyvos

54. Kaip dažnai vartojate įvairias pieno produktus ir kiaušinius?

1 porcijapavaizduota antrojoje lėkštėje, *porcija = 180ml, **porcija = 1 vnt.
54. Kaip dažnai vartojate įvairias pieno produktus ir kiaušinius?
Niekada/ Mažiau nei vieną porciją kartą per mėnesį
1 - 3 porcijos per mėnesį
1- 2 porcijos per savaitę
3 -5 porcijos per savaitę
6 ir daugiau porcijų per savaitę
1 - 3 porcijas kasdien
4 ir daugiau porcijų kasdien
Pienas*
Varškė
Natūralūs rauginto pieno gaminiai (kefyras, pasukos, jogurtas) *
Desertai iš pieno (sūrėliai, jogurtai su priedais ir kt.)
Natūralus sūris (mocarela, čederis, olandiškas ir kt.)
Sūrio gaminiai
Grietinė
Natūralus sviestas
Tepus riebalų mišinys
Kiaušiniai**
Majonezas
Kiti produktai, nurodykite 55 klausime

55. Kit pieno, arba kiaušinių produktai