ūkininko ūkio vidaus kontrolės modelis

 

Gerb. respondente,

Kauno technologijos universiteto magistrantė Alma Bindokienė atlieka tyrimą magistro baigiamajam darbui, kuriuo

tikslas – nustatyti, kaip ūkininkų ūkiuose vykdoma vidaus kontrolė. Maloniai prašau Jūsų atsakyti į šios anketos klausimus. Anketa yra anoniminė - vardo ir pavardės žymėti nereikia. Anketinio tyrimo rezultatai bus panaudoti tik statistiškai apibendrinti, rezultatai viešai nepublikuojami. Jūsų atsakymai labai svarbūs tyrimo sėkmei. 

 

Anketos rezultatai yra prieinami tik anketos autoriui

1. Kas ūkyje atsakingas už apskaitą, buhalterijos tvarkymą?

2. Kiek ūkis turi vien tik už apskaitą, buhalteriją atsakingų darbuotojų?

3. Kiek ūkis turi vien tik vadybinį darbą dirbančių darbuotojų?

4. Kiek ūkininkiui arba kitam ūkio darbuotojui yra tekę susipažinti su ūkio vidaus kontrole, jos principais, dokumentais, tvarka?

5. Kokiu mastu ūkyje vykdoma vidaus kontrolė?

6. Jūsų nuomone, kiek ūkyje naudinga vidaus kontrolė?

7. Ar yra buvę ūko turto (materialaus ir gyvojo), lėšų pasisavinimo, išvaistymo atvejų?

8. Ar ūkyje yra :

8.1 Raštu nustatytos ūkio darbuotojų etikos taisyklės

8.2 Tik žodžiu aptartos ūkio darbuotojų etikos taisyklės

8.3 Darbuotojams aišku, koks elgesys ūkyje netoleruojamas

8.4 Raštu nustatyta, darbo sutartimi nustatyta darbo apmokėjimo tvarka ir dydis.

8.5 Dėl darbo apmokėjimo susitriama žodžiu

8.6 nauji darbuotojai supažindinami pasirašytinai su jų pareigybine instrukcija ir su tuo kuo ių jų tikisi ūkininkas

8.7 Darbuotojams žodžiu nurodoma, kokie jų įgaliojimai ir atsakomybė, ko ūkininkas tikisi

8.8 Darbuotojai vykdo tik tas funkcijas, kurios numatytos pareigybiniame aprašyme

8.9 Darbuotojai dirba tai ką liepia ūkininkas, o ne kas nurodyta pareigybinėse instrukcijose arba dėl ko susitarta iš anksto

9. Kaip dažnai ūkininkas tikrina, kaip užduotis vykdo ūkio administracijos darbuotojai?

10. Kaip dažnai ūkininkas tikrina, kaip užduotis vykdo ūkio darbininkai?

11. Kaip dažnai keliama ūkio darbuotojų kvalifikacija?

12. Kaip dažnai ūkininkas dalyvauja mokymuose valdymo,finasų, apskaitos ir kt. panašiomis temomis?

13. Kaip dažnai kvalifikaciją kelia už ūkio apskaitą, buhalteriją atsakingi darbuotojai?

14. Apibūdinkite ūkio organizacinės struktūros bruožus :

14.1 Ar ūkyje sudarytas dokumentas, kuriame nustatyti pagrindiniai ūkio siekiami tikslai?

14.2 Ar ūkyje yra sudaryta (nubraižyta) organizacijos struktūros schema?

14.3 Ar ūkio struktūrinių padalinių pavaldumas, kompetencija, teisės ir pareigos išdėstytos padalinių nuostatuose?

14.4 Ar ūkyje yra patvirtinti norminiai dokumentai, nustatantys jo struktūrinių padalinių priskyrimą atitinkamai valdymo sričiai, pavaldumą ir atskaitingumą?

14.5 Ar yra paskirti asmenys, atsakingi už ūkio organizacinės ir valdymo struktūros tinkamumo analizę, esant poreikiui, už jos pakeitimą?

14.6 Ar ūkyje vyksta susirinkimai rezultatams aptarti?

15. Apibūdinkite žemiau įvardintus ūkio apskaitos ypatumus:

15.1 Ar visos atliekamos ūkinės operacijos ir ūkiniai įvykiai registruojami ir fiksuojami?

15.2 Ar ūkininkas patvirtino asmenų, turinčių teisę surašyti ir pasirašyti apskaitos dokumentus, sąrašą

15.3 Ar keičiantis apskaitos darbuotojams visais atvejais atliekamas veiklos patikrinimas ir dokumentų perdavimas įforminamas priėmimo perdavimo aktais?

15.4 Ar keičiantis materialiai atsakingiems asmenims atliekamos inventorizacijos?

15.5 Ar raštu reglamentuotos atliekamų ūkinių operacijų, įvykių ir veiksmų priežiūros procedūros?

15.6 Ar galimos duomenų, rodiklių ar kitos informacijos fiksavimo apskaitos dokumentuose, įvedimo į apskaitą, pateikimo ataskaitose klaidos?

16. Kaip dažnai ūkyje yra vykdomas šių objektų tikrinimas :

16.1 Ūkinių operacijų, apskaitos faktų

16.2 Naudojamo turto (technikos, įrangos ir kt.)

16.3 Kasoje ir sąskaitose turimų pinigų likučių

16.4 Turimų gyvų gyvulių, paukščių kiekio

16.5 Iš gyvulių, paukščių pagamintos produkcijos (įskaitant skerdieną) likučių

16.6 Pasėlių , derliaus kiekio

16.7 Derliaus, grūdų ir kt. likučių

17. Kas ūkyje yra atsakingas už šių objektų kontrolę, tikrinimą:

17.1 Ūkinių operacijų, apskaitos faktų

17.2 Naudojamo turto (technikos, įrangos ir kt.)

17.3 Vykdomas kasoje ir sąskaitose turimų pinigų likučių

17.4 Turimų gyvų gyvulių, paukščių kiekio

17.5 iš gyvulių, paukščių pagamintos produkcijos (įsikatant skerdieną) likučių

17.6 Pasėlių, derliaus kiekio

17.7 Nuimto derliaus, grūdų ir kt. likučių

18. Kaip ūkyje nustatyta, kas atsakingas už 21 klausime įvardintų objektų tikrinimą, kontrolę?

19. Kiek ūkyje yra įvertinama, kokiais veiksmais, iš kokių darbuotojų kyla didžiausia tokių veiksmų rizika:

19.1 Neteisingų ūkinių operacijų, apskaitos faktų

19.2 Naudojamo turto (technikos, įrangos ir kt.) pasisavinimas/ iššvaistymas

19.3 Vykdomas kasoje ir sąskaitose turimų pinigų likučių pasisavinimas/ iššvaistymas

19.4 Turimų gyvų gyvulių, paukščių kiekio pasisavinimas/ iššvaistymas

19.5 Iš gyvulių, paukščių pagamintos produkcijos (įsikatant skerdieną) likučių pasisavinimas/ iššvaistymas

19.6 Pasėlių , derliaus kiekio pasisavinimas/ iššvaistymas

19.7 Nuimto derliaus, grūdų ir kt. likučių pasisavinimas/ iššvaistymas

20. Kiek ūkyje būdingi šie rizikos vertinimo veiksmai:

20.1 Siekiant ūkininkui iškeltų strateginių ir kitų tikslų yra nustatoma rizika, galinti sutrukdyti šiuos tikslus pasiekti

20.2 Ūkininkas prieš priimdamas sprendimus nustato ir išanalizuoja su jais susijusią riziką

20.3 Ūkininkas visada laiku gauna informaciją apie padidėjusias rizikas

21. Kiek ūkyje vykdomos šios rizikos sumažinimo priemonės:

21.1 Užtikrinama turto fizinė apsauga (patalpos rakinamos, veikia signalizacija)

21.2 Paskirti materialiai atsakingi asmenys

21.3 Elektroninė apskaitos sistema

21.4 Ūkyje patvirtinti vidaus tvarkų aprašai dėl turto nurašymo.

21.5 Paskirstas atsakingas asmuo, atsakingas už turto/ vertybių nurašymo akto surašymą

21. 6 Ūkyje nustatyti išlaidų normatyvai

22. Ar yra nustatyta tvarka, kad, įvykus veiklos pokyčiams, su nauja informacija būtų supažindinami ūkio darbuotojai?

23. Bendrai vertinant, ar ūkyje veikia tokios kontrolės procedūros, kurios užtikrintų, kad ūkininkas iš karto sužinotų apie:

23.1 Nuostolius ar grobstymus

23.2 Nesąžiningus darbuotojų poelgius

23.3 Rizikos veiksnių atsiradimą

24. Aš ūkininkas asmeniškai akcentuoja darbuotojams kontrolės, tikrinimo svarbą:

25. Kiek ūkininkas atkreipia dėmesį į problemas ūkyje susijusias su kontrole, tikrinimais, kontrolės sistema?

26. Ar per pastaruosius 3 metus ūkyje buvo vidaus kontrolės gerinimo veiksmai?

27. Jūsų nuomone, ar Jūsų ūkyje turi būti tobulinamas vidaus kontrolės sistema?

28. Ūkininko lytis:

29. Ūkininko amžius

30. Ūkininko išsilavinimas:

31. Ar ūkininkas turi ekonominį, vadybinį išsilavinimą?

32. Kiek metų ūkininkaujate?

33. Kiek darbuotojų (be ūkininko) dirba ūkyje?